Изследване на Центъра по биология на храните показва, че 70% от

...
Изследване на Центъра по биология на храните показва, че 70% от
Коментари Харесай

Центърът по биология на храните: 70% от кашкавала у нас не отговаря на стандартите

Изследване на Центъра по биология на храните демонстрира, че 70% от кашкавала у нас не дава отговор на стандартите. От изследваните 10 разнообразни марки от млечния артикул, единствено три от тях дават отговор на стандарта, написа ".

" Става въпрос за изсъхнало наличие в границите на допустимото от Българския държавен стандарт (БДС), което е над 56%. В останалите 7 проби то е сред 49,7 и 54,5 на 100, другото е вода ", съобщи доктор Сергей Иванов.

Рекордьор по ниско водно наличие е артикул от известна марка, при който процентът стига 61,5%.

Проучването ни откри още, че цената не може да е аршин за качество. Причината е, че измежду марките кашкавал с нараснало водно наличие на цени от 16,50 лева за кило до 29 лв., най-скъпият е и с най-вече течност.

Трите качествени марки кашкавал, които дават отговор на БДС пък костват по 19 и по 26 лв..

За проучването са закупени 10 опаковки с кашкавал, като част от тях са авансово пакетирани в предприятията, а други са нарязани и увити със стреч фолио, върху което са поставени етикети в самия обект. Пробите са закупени от три разнообразни магазина, като проучването е направено директно след закупуване им. Подборът на стоките е изработен на база външен тип и цена.

Резултатите демонстрират, че с изключение на със сиренето, проблем с водното наличие има и при кашкавала, разяснява доктор Иванов. Според него е неприемливо да се оферират артикули с отклонения от качествените индикатори изключително на високи цени.

Не е загадка и че доста български предприятия за произвеждане на млечни артикули внасят доста по-евтините заготовки от Германия и Полша, които се назовават калиата, и ги употребяват като сурогат.

Освен че са по-евтини, само че и с тях количеството продукция може да се удвои, изясни Иванов. Например от 100 тона калиата могат да се произведат до 200 тона кашкавал. За да докарат на усет и тип заготовката, влагат емулгатори, соли, соев протеин, както и хидрогенирани мазнини (палма).

При тях няма качествата, които има кашкавалът с помощта на периода на зреене, защото заготовката се продава непосредствено след образуването й, т.е. отсъства млечно-кисела закваска.
По този метод действително заблуждават потребителите, че им оферират кашкавал, защото технологията на произвеждане на българския артикул е напълно друга, изясни Иванов. За изработката на кг кашкавал са нужни 10 литра мляко, след което се подсирва и минава през софтуерна обработка. Освен това е наложително този артикул да зрее 60 дни. В комерсиалната мрежа обаче се оферират по-евтини разновидности.

Използването на млечна мостра у нас има приложение и при други млечни артикули, уточни Иванов. От нея могат да се вършат сирена, артикули за мазане и куп още разновидности на обичайните за българския пазар артикули от мляко.

Според Иванов използването на тази мостра не е неразрешено и нездравословно, с изключение на в случаите, в които към нея се прибавят химикали за оцветяване и овкусяване, само че е заблуждаващо да влиза в технологията на артикули, които имат обичайни способи за произвеждане.

Кашкавалът, създаден по обичайната българска технология, при термична обработка се разтегля на конци, разяснява Иванов. Това е към този момент единственият метод, по който може да се разпознае, само че той персонално не разчита, че и това е индикатор за положително качество. Експертите считат, че имитиращите артикули, в които се влагат и мазнини, в това число и палма, при печене се стопяват и разливат.

Иванов, разяснява още, че с помощта на неприятните практики на някои от производителите износът на български кашкавал в последните години се е сринал. За предходната година той се е свил с над 15 на 100 за страните в Европейски Съюз. Според представители на сектора към 90 на 100 от продукцията на кашкавал, която се предлага в страната, е създадена с немска или полска мостра.

Калиатата е полуфабрикат, който се употребява като мостра за произвеждане на топени сирена, само че се създава по технология, която няма нищо общо с тази за изработката на кашкавал. Това разяснява Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той уточни, че има производители, които го внасят и дообработват тук, а по-късно го пускат на пазара, а други го оферират непосредствено, без обработка. Ако би трябвало да съпоставяме, какъв брой коства кг кашкавал от краве мляко и цената на тази мостра, първо би трябвало да уточним цената на суровината.

Кашкавалът, който се продава сега на пазара, би трябвало да е създаден през януари или в края на декември поради периода на зреенето, който би трябвало да е 60 дни. Тогава млякото струваше 1,25 - 1,30 лева за литър. При нужни 10 кг мляко за кг кашкавал сметката единствено за суровината е 13 лв..

Към тях би трябвало де прибавят сред 4 и 5 лв. за произвеждане, опаковка, логистика, сила и други и сумата набъбва до 17-18 лв. и като сложим Данък добавена стойност, себестойността му става сред 20,40 и 21,50 лв., изясни Зоров. Оттук нататък цената в магазина зависи от комерсиалните надценки. Ако тя е 20%, то продуктът би трябвало да коства 25-27 лв..

Аз не мога да направя съпоставяне с млечна калиата, тъй като ние не знаем по каква технология го вършат, само че този артикул се внася на цена 8-10 лв.. За да се предотврати тази машинация, в наредбата за характерните условията към млечните артикули да бъде записана дефиницията за произвеждане на кашкавал. След това всичко друго, което се продава, не би трябвало да носи името кашкавал, а да вземем за пример млечен артикул.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР